Taxiresan Cuba

Vår taxiresa runt om i världen fortsätter denna gång till Kuba, denna östat i Karibien mest känd för värme och Fidel Castro där ett besök i landet känns som en resa tillbaka i tiden med gamla amerikanska bilar och barer i gamla byggnader från 1950 och 1960 talet.

Att fånga en taxi på Kuba är en upplevelse som är lika unik som landet själv, att lyckas med att ta sig från en plats till en annan med Taxi kräver kunskap om vilken taxi man ska fånga (och det finns en hel del att välja på). Det kräver också att ha rätt inställning för att se till att din Kuba taxi upplevelse är en fantastisk upplevelse som inte är för dyr

Officiella taxibilar för turister

Trots Kubas rykte för att ha exklusivt gamla amerikanska bilar från 1950 talet finns det några få undantag på vägen, några japanska och europeiska bilar används som officiellt licenserade taxibilar och dessa erbjuder moderna bekvämligheter som till exempel luftkonditionering, för vilket du säkert kommer vara tacksam för. Dessa turisttaxis har mätare även om föraren ofta försöker förhandla om ett pris före resan och inte ens slår på mätaren så det är bra att veta i förväg hur lång resan kommer bli så du kan förhandla fram ett bra pris. Dessa bilar är tydligt markerade så det är inte svårt att hitta dem.

Inofficiella taxibilar

Privata taxibilar är en typ av Kubataxi som blivit populär på senare år och medan turisttaxis drivs av staten är dessa drivna av någon av de få medborgare som äger ett fordon, de är licenserade så var inte orolig att dom är olagliga. Dessa fordon är allt som oftast en gammal klassisk amerikansk bil vilket jag som besökare ser en bonus (vem har inte någon gång haft lusten att prova dom?) Trots det faktum att taxi är en annan typ innebär det inte att priset kommer vara billigare då samma sak gäller här, förhandling, prutning eller att hota ta en taxi. Tydligt markerade med taxi så kan du bara skilja dessa från turisttaxi på grund av biltypen.

För kortare resor rekommenderas denna kokosnötsliknade taxi eller cykeltaxi som i många fall inte blir lika dyrt om du lyckas förhandla med föraren innan resan startar då dessa inte har mätare.

I dom flesta städer om du ser en grupp människor som trängs inuti en taxi så tror du kanske att dom är vänner men så är inte alltid fallet på Kuba då det här finns kollektiva taxibilar som är kommunala och dom kör runt på förutbestämda rutter och det finns inga officiella stopp, föraren kommer att släppa av dig där det är säkert att göra det och detta gör det självklart svårt att veta var man ska fånga den men du kan alltid fråga på ditt boende vart dom finns. Du kan bara använda dessa bilar om du har lokal kubansk pesos, dom flesta utlänningar använder den kubanska konvertibla peson som är knuten till dollarn men om du lyckats komma över den lokala valutan så blir resandet klart mycket billigare, kan dock i vissa fall kräva hyggliga kunskaper i spanska.

© 2021