Taxins historia

Genom tiderna har det funnits en mängd olika taxis. Namnet taxi uppfanns i Tyskland år 1891, det kommer från ordet taxameter. Taxametern är den klockan som räknar priset som personen som använder taxin ska betal beroende på hur långt taxin åker. Taxametern tickar på från att persons stiger in i bilen till att taxin stannar och personen betalat och kliver ut.

Taxi förr

Taxin fanns redan på 1600 talet och var framför allt ett populärt sätt att ta sig från punkt A till punkt B i två av Europas största huvudstäder London, England och Paris, Frankrike. På 1600 talet kunde man åka med häst och vagn,men det hade ännu inte börjat kallas för taxi , då namnet inte uppfanns förens sent 1800. I dag finns en mängd olika taxis som både är moderna och omoderna beroende på var i världen man befinner sig.

Modern taxi

Dagens modern taxibilar finns i alla möjliga former och färger. Både Cab-taxi, elbil taxi samt diesel och bensin bilar. Runt om i världen finns alla möjliga former och färger. En taxi behöver inte alltid vara en bil. Utan det kan vara en moped eller en tuktuk som användas mycket i Asien. Många taxiföretag arbetar ständigt tillsammans med industrierna för att utveckla nya taxibilar som håller längre, är billigare att köra samt bättre för miljön. Denna utveckling måste fortsätta för att kunna köra på förnybar energi och för att kunna förbättra resornas klimatavtryck.

London’s black cab

Olika länder har olika färger på sin taxibilar för att känna igen att det är en taxibil. Till exempel i London, i England finns det svarta taxi bilar fortfarande kvar. Dom är legendariska och under de sista åren har till och med tv program spelats in med olika artister där programledaren kör taxin med artisten från ett ställe till ett annat, samtidigt som dom sjunger och gör en show.

Den svarta taxin i London är en fyrdörrars, Hackney bil och alla förare i London måste klara ett förarprov både teoretisk och praktisk för att hålla en hög standard.

New York

Ett annat land där deras gula taxibilar är kända världen över. När man ser en bild på Tex Manhattan, New York. Är det ofta det första man ser all trafik och de gula taxibilar som det kryllar om runt i staden. När man tänker på en sak som representerar staden förutom alla höga byggnader och broar så är de gula taxibilarna en av det första sakerna man tänker på. Även om New York har en fungerande tunnelbana runt om i hela staden kan det ibland vara smidigare med en taxi. För hela anledningen till att använda en taxi är att man vill att det ska gå snabbt, enkelt och man slipper tänka på parkering. 

New York

Taxin historia är intressant då man började med häst och vagn i olika huvudstäder som senare spred sig. Sedan började det första bilarna användas och idag utvecklas färdmedlen ständigt för att följa med i utvecklingen i världen. Mot en hållbarare livsstil och levnadssätt för framtidens resenärer.

© 2021