Taxi i Barcelona

Barcelona är Spaniens näst största stad och ligger vid Kataloniens kust. Stadens area är 102 km², och storstadsområdet uppmäter 633 km². Till staden tillhör även två mindre samhällen, Vallvidrera och Les Planes.

Ca 18 km² av Barcelona utgörs av skog, in princip är all denna mark Collserolabergen. I själva centrala Barcelona är det sparsamt med grönområden och parker. Att åka kommunalt i staden är enkelt. Staden har ett stort nätverk med tunnelbana, busslinjer och spårvagn. Priserna är låga, exempelvis kan man köpa stämpelkort för ungefär 10 € och räcker för 10 enkelresor. Den största nackdelen med kommunaltrafiken i Barcelona är att det finns en hel del ficktjuvar, och man måste passa sig för att undvika dessa.

Taxi

Ett annat enkelt sätt att ta sig fram i staden är att åka taxi. Priserna är lägre än i Sverige och taxichaufförer är skyldiga att köra på taxameter om de har licenserad bil.  Man kan räkna med att taxiresor som pågår i ungefär 10 minuter kostar runt 12 €, väskor kostar dock 1 € styck ytterligare. När resan avslutats är det vanligt att lämna dricks till chauffören. Om man gör det är standardsumman att lägga på ca 10–15% av priset. En del chaufförer är oärliga och lägger på dricks utan att kunderna bett om det.

Barcelona taxi

Bilarna som används i Barcelona är svarta och gula. På taket har de en skylt som visar ifall de är lediga eller inte, grönt lyse betyder ledig bil. I Barcelonas äldsta delar är det ingen bra idé att ta sig fram med taxi. Detta då gatorna är trånga och avsedda för fotgängare. När man bokar en taxi kräver de ofta att man har en fastställd adress. Detta kan vara bra att kolla upp innan man ringer och bokar en bil, eftersom de annars kommer att be er ange en adress och det kan vara svårt att hitta den om man är oförberedd! Om man bor på hotell kan det vara lättast att be hotellreceptionen boka en bil åt en. Tjänster så som über är inte lagligt I Spanien och finns därför inte att tillgå. Det finns en del svarttaxibilar, men om man spanar efter de gula bilarna med gröna skyltar på taket är man säker på att bilen är laglig.

Det finns flera webbaserade tjänster för att underlätta resan från flygplatsen in till staden. Att boka med en sådan tjänst innan resan är ingen garanti för att det skall bli billigare, men man slipper oroa sig och leta efter en ledig bil. Resan tar ungefär 23 minuter och brukar kosta 35 € dagtid och 42€ nattetid. Barcelona har flera olika transportmedel att tillgå. Buss, metro, spårvagn eller taxi. På många ställen kan man dessutom hyra cyklar relativt billigt, vilket är ett flexibelt och enkelt sätt att utforska staden. Med en cykel blir man mer fri än vad man känner sig med en taxi som inte kan passera smala gånggator, eller med en buss som bara stannar på angivna platser. Priserna för transport är låga, vilket gör att man som besökare har chans att besöka och ta del av många områden i staden.

© 2021