Skillnader mellan taxi i Sverige och i världen

De gula klassiska taxibilarna, någon står käckt och vinkar in en bil tillgänglig i vartenda gatuhörn. Taxibilarna i New York, en typisk bild av förmodligen en av de mest kända taxibilarna i världen. Hemma i Sverige är taxibilar inte lika vanliga och de är definitivt inte lika billiga att använda som de amerikanska utan faktum är att de svenska taxiresorna faktiskt är en av de allra dyraste i världen.

Vanligt sätt att resa

Reser man utomlands är taxiresor ett vanligt sätt att ta sig runt och beroende på hur långt man ska åka brukar det även vara vanligt att man även kan förhandla om priset innan man sätter iväg. Detta beror på att de ofta inte har en taxameter i bilen och en resa i en taxi utan taxameter, utan förhandling, brukar nästan alltid sluta med en ofantligt dyr nota. I Sverige är det lag på att priset alltid ska finnas synligt, detta gäller både inne och utanpå bilen. Det finns dock fri prissättning på taxiresor i Sverige och priserna kan variera stort beroende på vilket bolag man bestämmer sig för att resa med. I Sverige ska även föraren alltid lämna en prisuppgift om kostnaden överstiger 500 kronor, prisuppgiften är därefter bindande. Använder man sig av ett fast pris behöver såklart föraren inte lämna en prisuppgift.

Taxibranschen under pandemin

Över hela världen har taxibranschen blivit påverkad av Covid19, mindre efterfrågan på resor har gjort att branschen på många håll blöder. Att undvika kontantbetalning och att sanera regelbundet har varit en norm för de allra flesta förare tidigare medan det är nytt för andra under det här senaste året. Taxibolagen har dock i ett flertal länder hjälpt till att avlasta diverse tjänster inom sjukvården. Exempelvis genom att köra patienter eller för att köra ut och hämta test prover.

Sverige och världen

I Sverige finns i dagsläget omkring 19 000 taxibilar registrerade och ungefärliga 1/3 av dessa finner vi i huvudstaden Stockholm. De allra flesta länder har idag en myndighet som reglerar taxibranschen vilket gör att du kan känna dig trygg som resenär. Att resa med ett taxibolag som står under en myndighet innebär att man vet att chauffören har en bra inkomst och även bra arbetsvillkor. De senaste åren har dock många oberoende taxibolag startat och dessa erbjuder ofta billigare resor och en och samma app kan användas i olika länder. Sverige som resmål brukar ofta benämnas som en av de dyraste i världen.

Sverige och världen
Sverige och världen

Det gäller även när det kommer till att resa med taxi, de senaste åren har kostnaden för resande med svensk taxi legat på topp 10 i världen med bland annat England, Schweiz och Nederländerna som länder med högre kostnad med den högsta kostnaden på ungefärliga 250 kronor per 5 kilometer. När det kommer till den allra billigaste taxiresan i världen ligger Egypten på första platsen, vilket den även gjort flera år i rad. Genomsnittspriset på en egyptisk 5 kilometers resa ligger istället på cirka 9 ynka kronor. En relativt stor skillnad helt enkelt.

© 2021