Blandade taxiinnovationer del 2

Vi har sett ett antal amfibiska transportfordon under åren, såna som Humdinga och sQuba. På grund av deras priser så har de inte riktigt slagit igenom utan det har mest blivit rika samlare som köpt. Men, ett taxibolag i Osaka i Japan valde ändå att starta en taxitjänst med amfibiebilar. De tar kunderna inte bara över gatorna utan även genom stadens floder. Billigt var det dock inte, den första timmen får kunden betala 180 amerikanska dollar och sedan 80 dollar för varje halvtimme efter det. Det blev således ingen riktig taxitjänst utan mer en rolig grej för de med mycket pengar. I Stockholm har man dock lyckats med amfibiebussar som tar turister runt staden, både vattenvägen och på gatorna. De har blivit mycket populära.

Hybrider i Boston

I Boston fanns tidigt ett tydligt beslut att taxiflottan i staden skulle konverteras till hybrider senast 2015. Det blev inte populärt bland taxiförarna och operatörerna. Beslutet var givetvis väldigt miljövänligt men inte helt populärt med tanke på de kostnader som skulle krävas för att investera i ny bilpark för många taxiföretag. Att köpa in en hybridbil då skulle kosta runt 25.000 dollar, detta i ett läge när de redan innan gick på knäna av höga bränslepriser. För dem att köpa in begagnade hybridbilar var dessutom otänkbart eftersom livslängden inte var lika lång som de bilar som användes innan.

Ford Transit Taxi och Taxi Hailer

Under New York Auto Show presenterades för några år sedan Ford Transit Connect som beskrevs som en taxi med en futuristisk känsla. Det var en liten typ av bil liknande de man kan finna som transitfordon på flygplatser. Om du är en av dem som aldrig lyckas få taxibilarna att se dig när du vinkar så kanske nytt hopp finns nu. I alla fall om du befinner dig i Storbritannien. Där har ett företag uppfunnit något som kallas Taxi Hailer som liknar en typ av indikatorlampa monterad i ett iPhone-fodral. Tanken är att man bara ska höja handen ut mot gatan och blixtra lite med Taxi Hailern så att taxichaufförer i närheten snabbt kan upptäcka dig. När de gjorde marknadsundersökning inför lanseringen så kom de fram till att det i Storbritannien vanligaste sättet att hitta en taxi är att stoppa någon på gatan och med denna manick så skulle det alltså bli både lättare och säkrare. Taxi Hailern är stor som ett kreditkort och har ett energisnålt men starkt blinkande LED-ljus. De första kundrecensionerna blev väldigt positiva.

Ford Transit Taxi och Taxi Hailer

Populärt gula

New Yorks gula taxibilar har blivit en modeikon, så pass att det gjorts en badrumssamling i begränsad upplaga för att hylla de berömda taxibilarna. Det var ett danskt företag för  badrumsmöbler som lanserade den glada kollektionen. Man kunde bland annat inhandla gula sophinkar, toalettborsthållare och en tvåldispenser i New Yorks art deco-styling. De gula sophinkarna med pedal och svarta detaljer var dem som blev mest populära i den kollektion som släpptes. Inredningsprylarna fanns även i stilrent vitt och mer modern mörk grått, men det var de taxi-gula som fick all uppmärksamhet.

© 2021