Bekännelser från en taxiförare

Alberto Tomassi är en taxiförare i Rom, han har kört taxi i över 50 år och därför fått lyssna på många hemligheter genom åren.Han har agerat spelat en improviserad turistguide, försvarat sig mot rånare och skjutsat otaliga kunder till akuten. Han har även tröstat många övergivna fruar. Trots att det inte är lätt att navigera runt i Rom med dess smala gator så gör Alberto det med lätthet och lugn.

Många citat att bjuda på

Han bjuder alltid på många tänkvärda citat som: “Om du kan komma igenom de första 15 åren utan att bli riktigt arg, kan du göra det för alltid.” “Jag tar bara saker som de kommer.” Bara en handfull taxichaufförer har lyckats navigera i Roms berömda trafik – en blandning av dåliga vägar och motstånd mot regler hos förare – i fem decennier. En annan taxiförare i Rom säger: “Det är ett tufft jobb, skiftande natt- och dagskift, hantering av smog, trafik, stress, olyckliga förare”. “Och efter 50 år får du inte ens en stor pension, du kan riskera att dö av hunger om du går i pension tidigt.” I Italien bidrar taxichaufförer som egenföretagare till det nationella socialförsäkringssystemet, vilket fördelar pensioner utifrån dessa bidrag. Facket jobbar även för bättre villkor, bland annat eftersom taxiförare i Rom ofta blir skadade på jobbet.

Besviken

Alberto blev lite besviken när han insåg att hans prestation med 50 år bakom ratten inte uppmärksammades på något sätt. Ingen guldklocka, ingen hyllning, inte ens tårta. Han bestämde sig då för att lägga ett runt silverklistermärke på bakrutan där det står “50 års taxi”. Efter att ha köpt en taxilicens för fem miljoner italienska lire så började han köra taxi den 5 februari 1966. Den kostnaden kan jämföras med vad en mellanklasslägenhet då kostade så det var frågan om mycket pengar. Med värme och saknad pratar han om en svunnen tid på 1960-talet när allt började blomma igen efter kriget. Paparazzis började åka omkring på sina scootrar och såg alltid till att hålls sig utanför de kända nattklubbarna som Milleluci och Grotte del Piccione för att hoppas på turen att någon kändis var där. Klubbarna är sedan länge stängda och Albertos forna hårsvall som han stolt visar upp på en bild, har sedan länge försvunnit. Nu skrattar han istället åt sin begynnande flint och det tunna håret.

Visste vart Sophia Loren bodde

Han tänker tillbaka på en sommar när två kända skådespelare var mycket kära så paparazzis var överallt där de kunde ses. En gång blev Alberto bjuden på kaffe av skådespelaren Marcello Mastroianni. Han visste dessutom vilken väg regissören Federico Fellini normalt ville ta mellan hemmet nära Piazza del Popolo och Cafe de Paris som låg i Via Veneto. Tomassi kände även till skådespelerskan Sophia Lorens privata adress. Hans Fiat 600 Multipla var den första av hans åtta bilar. “Det var en tid då folk skrattade och levde det ljuva livet”. En av hans stora besvikelser var att han aldrig fick chansen att köra påven Paul VI runt Vatikanen.

Visste vart Sophia Loren bodde
© 2021